Ząbkowany nóż uniwersalny Samura z serii Harakiri to wszechstronne narzędzie, idealne do krojenia produktów o twardej skórce, takich jak chleb, pomidory czy owoce cytrusowe. Jego 15-centymetrowe ostrze ze stali AUS-8, hartowane do twardości 58HRC, gwarantuje trwałość i precyzję cięcia. Ząbkowana krawędź pozwala łatwo przecinać produkty bez ich miażdżenia, zachowując naturalny kształt i strukturę. Lekki nóż o wadze zaledwie 59 g, z ergonomiczną rękojeścią z tworzywa ABS, zapewnia komfort użytkowania, nawet przy dłuższych zadaniach. To niezastąpiony pomocnik w każdej kuchni.
Warunki użytkowania i konserwacji noży Samura:• Przed pierwszym użyciem zanurz noże w gorącej wodzie.• Używaj noży kuchennych tylko na deskach drewnianych lub plastikowych (płyty szklane uszkadzają krawędź tnącą noża).• Nie używaj noży do rozdrabniania produktu i nie tnij produktów mrożonych.• Nie używaj noży do krojenia produktów kostnych (mięso, kurczak itp.) i nie tnij nimi kości.• Nie pozostawiaj noży w wodzie lub w zlewie na dłuższy czas. Wpłynie to negatywnie na materiał (może zardzewieć) i ostrość noża;• Zalecamy ręczne czyszczenie noży przy użyciu materiałów nieściernych i natychmiastowe wysuszenie.• Noże trzymaj w specjalnym bloku na noże, pudełku na noże, stojaku na noże itp. Upewnij się, że ostrza nie dotykają innych metalowych przedmiotów.• Zalecamy regularne ostrzenie noży stalką lub ceramicznym prętem ostrzącym. Podczas procesu ostrzenia upewnij się, że oryginalny kąt krawędzi jest utrzymywany na poziomie 15-17 stopni, który jest ustawiony w procesie produkcyjnym.• Nie zalecamy mycia noży w zmywarce do naczyń.