Nóż Santoku Böker Solingen Cottage-Craft
Kategoria Noże z głownią stałą
252,00 zł
Brutto
Rozmiar
Obecnie brak na stanie
Stal klingi C75, długość całkowita 290 mm, długość klingi 180 mm, grubość klingi 3.4 mm, waga 172 g, rękojeść drewno śliwy
Tak zwani Kotten kształtują historię miasta Solingen od XIV wieku. Masywne osełki napędzane były czystą wodą, a słynne na całym świecie ostrza szlifowano ręcznie. Seria noży szefa kuchni Böker Cottage-Craft imponująco kontynuuje dziedzictwo tego tradycyjnego rzemiosła i zachwyca starannie dobranym wyborem klasycznych materiałów. Na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie nie nierdzewnej stali węglowej C75, która po krótkim okresie użytkowania tworzy typową niebiesko-szarą patynę. Naturalne drewno śliwkowe użyte do wykonania muszli rękojeści jest twarde, gęste i drobnoporowate, ma jednolitą strukturę i uderzające spektrum kolorów. Zgodnie z wielowiekową tradycją produkcji noży z Solingen, łuski rękojeści są mocowane na ciągłym trzpieniu ostrza za pomocą nitów z litego mosiądzu.
Nóż, który staje się coraz bardziej popularny w Europie, to Santoku. Pierwotnie był to japoński kształt ostrza noża użytkowego. W tłumaczeniu jego nazwa oznacza „Trzy cnoty” i nadaje się równie dobrze do mięsa, ryb i warzyw. Dzięki szerokiemu ostrzu Santoku jest szczególnie łatwy w obsłudze.