Nóż Santoku Boker Solingen Pure CPM BE
Kategoria Noże z głownią stałą
870,00 zł
Brutto
Obecnie brak na stanie
Santoku to nóż, który staje się coraz bardziej popularny w Europie. Jest to japoński kształt ostrza noża uniwersalnego. Jego nazwa w tłumaczeniu oznacza "Trzy Cnoty". Z powodzeniem stosuje się go do mięs, ryb i warzyw. Szerokie ostrze sprawia, że Santoku jest bardzo łatwy w obsłudze. Długość całkowita 287 mm, długość klingi 168 mm, grubość klingi 2.4 mm, waga 169 g.
Duński styl designu nabrał swojego wyrazu w połowie XX wieku poprzez silne wpływy niemieckiego Bauhausu. Językiem tego stylu jest prosty formalizm, minimalizm, przejrzystość i funkcjonalność. Teorię wymieszano z najnowszymi technologiami dostępnymi na rynku tworząc unikalną całość.
Na tej tradycji Jens Anso oparło swoje podstawowe założenia. Doskonale to widać na serii noży Pure. Są wyjątkowe w swej prostocie i klasycznym rysunku, oferując doskonały balans i funkcjonalność.
Puryzm designu podkreśla zastosowanie dębu z Bergu na rękojeści. Rysunek słojów jest podkreślony świetnym wykończeniem i zaburzony jedynie trzema nierdzewnymi pinami mocującymi okładkę do tanga. Wykończenie to iście jubilerska praca. Wszystkie powierzchnie i spasowanie wykonywane są ręcznie z najwyższą dbałością o szczegóły.
Design to nie wszystko - idąc zgodnie z duchem stylu, zastosowana stal to proszkowa CPM-154, pochodząca z jednej z najbardziej innowacyjnych hut Crucible Industries.Ten gatunek stali powstaje przez stopienie 154-CM w celu dodania większej ilości karbidków. Następnie stal jest rozpylana w próżni i hartowana w strumieniu zimnego powietrza. Powstały w ten sposób proszek jest spiekany poniżej temperatury topienia. Ten proces pozwala na uzyskanie wyższej ilości karbidków niż w standardowej stali. Polepsza to agresywność cięcia i trwałość krawędzi tnącej. Dzięki temu nóż dłużej pozostaje ostry i przyjemniej się nim pracuje.